Fit przepis na ciasto z owocami sezonowymi

fit przepis na ciasto z owocami

Poznaj przepis na ciasto idealne na lato – szybkie w przygotowaniu, fit i z sezonowymi owocami 🍓 To świetna opcja dla wszystkich łasuchów dbających o sylwetkę – szczególnie dla osób podtrzymujących efekty po programie FIT6. Tarta na bazie mąki owsianej z dodatkiem zdrowego tłuszczu kokosowego i ulubionych owoców jest bogatsza w składniki odżywcze, niż przeciętne ciasto z cukierni i… robi się właściwie sama.

Składniki na ciasto-tartę:

  • 200 g zmielonych na mąkę płatków owsianych (najlepiej bio)
  • 1 łyżka stewii lub cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 3-6 łyżek oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • kilka łyżek wody

Składniki na masę owocową:

  • 1/2 kg dowolnych owoców – na przykład truskawek, rabarbaru, porzeczek, wiśni, malin
  • 1 łyżka mąki migdałowej lub ziemniaczanej

Fit przepis na ciasto z sezonowymi owocami:

Ze wszystkich składników zagnieć ciasto (robi się to ekspresowo) i rozłóż równomiernie w wysmarowanej tłuszczem blaszce.

Owoce delikatnie oprósz mąką migdałową lub ziemniaczaną i ułóż na cieście.

Nagrzej piekarnik do 160-170 stopni i piecz ciasto przez ok. 40-45 minut.

Wskazówki

  1. Staraj się wybierać płatki owsiane bio – większość upraw w Polsce suszonych jest RoundUpem, czyli środkiem ochrony roślin zawierającym szkodliwy glifosat. Jest to substancja zwiększająca ryzyko wystąpienia nowotworów, może też wpływać na problemy z trawieniem, pracą hormonów czy nawet powodować Aizhelmera.
  2. Jeśli tylko możesz, decyduj się na jajka „od rolnika”.
  3. Stosuj (nie tylko w tym przepisie) oleje i tłuszcze, które przeszły jak najmniejszą obróbkę. Poddane oczyszczaniu oraz obróbce termicznej oleje tracą większość ze swoich pozytywnych właściwości zdrowotnych.

 

Ebook

RADOSNE GOTOWANIE
z programem FIT6

już w sprzedaży!